tiistai 7. tammikuuta 2020

Syöminen ja suun motoriikka -teemaviikko kohtaamispaikka Pikku-Veturissa

Alkusyksystä kävin keskustelua useamman puheterapeuttikollegan kanssa lasten syömisen taidoista. Yhteinen kokemuksemme oli, että varhaiskasvatuksessa vaikuttaa tänä päivänä olevan hämmentävän paljon melko isojakin lapsia, joiden syömistaidot kiinnittävät puheterapeutin huomion. Lapsi saattaa syödä hyvin epäsiististi ikäänsä nähden, laittaa suun liian täyteen ruokaa, ruoan pureskelu vaikuttaa työläältä ja/ tai motorisesti haastavalta, syöminen on hidasta,  lapsi valikoi ruokia tai häntä pidetään nirsona ruokailijana jne. Itse olin keskustellut usein vanhempien kanssa esimerkiksi siitä, miten lapsen ruokailu vaatii monenlaista viihdytystä aina tablet-laitteesta erilaisiin temppuihin ja palkkioihin.


Näiden pohdintojen innoittamana ehdotin kohtaamispaikka Pikku-Veturin Nina Siivoselle yhteistyötä. Tuttuun tapaan Nina innostui, ja päätimme järjestää marraskuun lopussa Syömisen ja suun motoriikan teemaviikon. Halusimme nostaa esille syömisen merkitystä suun motoriikan kehityksessä sekä jakaa vanhemmille tietoa ruokaan, syömiseen ja suun alueen kehitykseen liittyen.






Pikku-Veturin leikkihuone, joka järjestettiin teemaan sopivaksi kauppa- ja kotileikein, kuva: Nina Siivonen


Nina teki suuren työn kutsuessaan yhteistyökumppaniksi Hyrian opiskelijoita sekä muita asiantuntijoita teeman ympärille. Opiskelijat järjestivät Pikku-Veturiin sekä ravintopisteitä maisteluineen että suujumppaa. Teemaviikon aikana Pikku-Veturissa vieraili myös Keusoten suuhygienisti kertomassa purennan ja hampaiston kehityksen yhteydestä syömiseen ja suun motoriikkaan sekä imetystukiäiti omasta näkökulmastaan.


Ravintopisteillä oli esillä erilaista maisteltavaa sekä niihin liittyvää tietoa koko teemaviikon ajan. Hyrian opiskelijat olivat saaneet lahjoituksena mm. purkkaa, ruisleipää, keräkaalia ja porkkanaa, joita kävijöillä oli mahdollisuus maistella. Etenkin keräkaali oli monelle suhteellisen vieras ja haastava maisteltava, mutta sitäkin herkullisempi. Maistelupisteillä esillä olleen tietoiskut löytyvät linkin takaa: http://bit.ly/Syöminenjasuunmotoriikka
Tietoiskuissa käsiteltiin mm. monipuolisen ruoan rakenteen tärkeyttä, pillillä juomista, makuihin liittyviä aistikokemuksia jne.






Sekä jakamani tiedon yhteydessä että keskusteluissa haluan tuoda esille ruokailuun liittyvän positiivisen kokemusmaailman ja vuorovaikutuksen. Paitsi että ruokailut ovat välttämättömyys ravitsemuksellisesta näkökulmasta, ne voivat olla myös antoisia yhteisiä vuorovaikutushetkiä, kuulumisten vaihtoa sekä oman ja toisten kulttuurien välittämistä lapselle. Toivon, että mahdollisista syömiseen liittyvistä haasteista huolimatta jokaisella lapsella ja aikuisella on mahdollisuus nauttia ruokailuista! Tähän liittyen Nina teki myös kivat kommunikointitaulut Pikku-Veturin keittiön pöydälle sekä kotileikkiin. Kuvien avulla ruoasta keskustelu sekä esim. käsitteiden oppiminen mahdollistuvat myös lasten kanssa, jotka eivät vielä puhu.



Kommunikointitaulun kautta myös kuvien käyttö luontevana osana arjen toimintoja ja leikkejä tulee kivasti esille. Taitavammat ja vielä puhetta harjoittelevat lapset pääsevät yhdessä jakamaan kiinnostuksensa kohteita kuvien avulla.

Mukavaa alkanutta vuotta 2020!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti