keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Lorujen maailmaa!

Kun kerran loruttelun hyödyistä on suomalaista tutkimustulostakin saatavilla, jatketaan vielä samasta aiheesta.

Minä rakastan loruja! Niiden kielellistä nokkeluutta, taidokkaita sanakäänteitä, äänteillä leikkimistä ja rytmiä. Lorut ovat olleet aina tärkeä osa työtäni puheterapeuttina. Käytän loruja lasten kanssa touhutessa paljon. Näin olen tehnyt sekä omien lasten kanssa, yksilöasiakkaiden kanssa että myös yhteisöllisessä työssäni päiväkodeissa. Varhaiskasvatuksen henkilökunta, joka on kanssani työskennellyt esimerkiksi erilaisia ryhmiä vetäessäni, tietää varmasti tämän innostukseni  😊


Tämä Kili ja kissa -loru on vuosikausia toiminut vetämieni Kili-ryhmien aloitusloruna.
Lapset pitävät siitä, samoin aikuiset. Siinä on hauskat sanat, helppo rytmi ja se on mukavan lyhyt! 


Kuten sanottu, olen lukenut omille lapsilleni aina paljon loruja. Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen runolelu on ollut yksi meidän suosikeistamme. Esikoiseni taaperoaikana syntyi myös tämä kuvitus yhteen kyseisen kirjan loruun:



Kotona käytännön tarpeesta syntyi myös kuvitus perinteiseen Maalari maalasi taloa -loruun. Lapseni yritti kovasti oppia ja muistaa lorun sanoja, mutta se tuotti vaikeuksia. Aloitimme yhdessä muistelemaan lorun sanoja, samalla piirtäen kuvitusta loruun:


Tämä kuva on paitsi ihana muisto sekä minulle että lapselleni - hän sitä edelleen ajoittain tutkii ja muistelee tilannetta - myös toiminut mallina koulutuksissani, joissa piirtämisestä, kuvankäytöstä ja kuvitetuista loruista puhun. Piirtäminen on erittäin hyvä työkalu vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukena!

Eräs suosikkilorukirjamme on ollut myös Tuula Korolaisen toimittama Hassut tassut:

Kirjassa on useampia hauskoja, humoristisia loruja ja runoja, joista yksi hauskimmista, vaikkakin kovin pitkä on Kaija Pispan kirjoittama Ötököiden huvipuisto.


Tämä loru on aivan liian pitkä siihen, että siihen olisi valmiit kuvat olemassa. Näkisin kuitenkin esim. puheen rytmissä piirtämisen oivaksi keinoksi visualisoida lorua.



Näin alkukesästä, säiden vihdoin lämmettyä myös ötököitä alkaa liikkumaan ulkona enemmän. Mikäpä olisikaan hauskempaa ötököiden pongausta kuin lorut! Eppu Nuotion Papu Piilokas - Ötökkäriimejä sisältää hauskoja runoja erilaisista ötököistä. Eipäs niissä ötököissä kovin montaa tuttua nimeä puheterapeutille sitten ollutkaan...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti