tiistai 8. elokuuta 2017

Kuvat ja uusi arki

Kesän lomakausi alkaa olla takana päin ja on jälleen aika palata arkeen. Syksyn myötä myös lapsukaistemme arki saattaa kokea suuria mullistuksia. Pieni mieli ei välttämättä ymmärrä, mitä ja miksi ympärillä tapahtuu. Helpottaaksemme ymmärrystä ja tukeaksemme lapsen toimintaa me aikuiset voimme parantaa omaa vuorovaikutustamme käyttämällä puhetta tukevia keinoja. Etenkin kuvien käytöstä on merkittävästi apua uudenlaisen arjen ymmärtämisessä.


Ennakointi muutoksen edessä on aina tärkeää ja lasten kanssa käydään etukäteen läpi tulevia tapahtumia. Kuvia voidaan käyttää hyvin monipuolisesti tukemaan, selkeyttämään ja vahvistamaan puhuttua viestiä. Kun tulevaa tapahtumaa, esimerkiksi päiväkodin aloitusta, retkelle lähtöä tai vaikkapa neuvolakäyntiä, käydään lapsen kanssa yhdessä läpi, voidaan samalla piirtää kuvaa kerronnan tahdissa. Näin puhuttu viesti konkretisoituu nähdyn kautta, mutta myös jää lapselle käyttöön muistilapuksi, jota voi käydä useita kertoja läpi. Tällöin lapsi saa aikaa ja mahdollisuuden ymmärtää tulevaa paremmin, jolloin myös tunteiden käsittelyyn jää aikaa.




Yllä oleva kuva on erään lapsen vihkosta, jota aktiivinen äiti käyttää asioiden ja tapahtumien selittämisen ja ennakoinnin tukena. Kuvissa on mm. eri henkilöitä ja paikkoja lapsen arjesta sekä kulkemisesta, sillä lapsen arjen sujumiseksi on tärkeää kuvittaa tulevaa hänelle etukäteen. Lapsi on hyötynyt merkittävästi näiden kuvien käytöstä, jolloin myös vuorovaikutuksen laatu on säilynyt positiivisena.
(Kuva on lainattu Esteetön viestintä lapsen arjessa  -Facebook-ryhmästä, kuvan käyttöön on lupa)


Tämän kaltaista piirtämistä voin suositella lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen, jossa vaikuttaa, että lapsen on vaikea ymmärtää puhuttua viestiä. Keino toimii myös motivoivana välineenä, jos jonkin asian tekeminen aiheuttaa vastustusta. Omien lasteni kanssa piirtämistä on tarvittu juuri uusien tilanteiden edessä esimerkiksi kesän jälkeen arjen alkaessa. Olen piirtänyt kuvia päiväkotiryhmän vaihdoksesta, kavereiden muutosta, shortsikelien muuttumisesta syksyisemmiksi jne. Ainakin äidin hermo on kestänyt hiukan pidempään kynä kädessä kuin ilman 😉


Päiväkodeissa piirtämistä tutumpaa on varmasti valmiiden kuvien käyttö. Esimerkiksi päiväjärjestyskuvat löytyvät lähes jokaisen päiväkodin seinältä. Näin päiväkotikauden alkaessa päiväjärjestystä kannattaa hyödyntää aktiivisesti vuorovaikutuksen välineenä. Toivoisin näkeväni myös vanhempien juttelevan päiväjärjestyskuvista lapsen kanssa. Tämän vuoksi kuvat tulisikin olla sijoitettu esimerkiksi naulakoiden läheisyyteen, jolloin vanhemman ja lapsen on mahdollista tutustua kuviin. Suosittelen vanhempia esimerkiksi osoittamaan päiväjärjestyksestä, milloin tulevat hakemaan lasta hoidosta. Näin lapselle hahmottuu päivän kulku paremmin, eikä hän esimerkiksi odota vanhempaa hakemaan jo aamu-ulkoilun aikaan.



Nämä päiväjärjestyskuvat löytyvät blogin Materiaalia-sivulta


Olen ollut kovin innostunut myös siitä, että Ylen Pikku Kakkonen on luonut omat kuvat viestinnän tueksi! Ne löytyvät täältä: Pikku Kakkosen kommunikaatiokortit


Töiden alettua sitä joutuu itse kukin huomaamaan, kuinka tärkeä kalenteri onkaan. Muuttuvassa ja vaihtelevassa arjessa myös lapsen mieltä askarruttaa, milloin mitäkin tapahtuu. Milloin on päiväkotipäivä, milloin kotipäivä? Milloin on rakkaan harrastuksen vuoro, milloin lelupäivä ja milloin se luvattu kyläreissu? Tällöin kuvitettu kalenteri auttaa.


Puheterapeutin viikkoa viime toukokuulta.


Kalenteria voi rakentaa valmiilla kuvilla, piirtämällä, lehdistä leikkaamalla jne. Tätä päivää ovat myöskin erilaiset mobiililaitteiden kalenterisovellukset. Oma suosikkini on iPadiin ladattava MOI-sovellus, joka on suomalaisen puheterapeutin kehittelemä.






Sovellukseen voi tarkemmin tutustua osoitteessa http://myowninteractions.hiffa.fi/

Ihanaa elokuuta kaikille!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti